top of page
  • Foto van schrijverRedactie Inspirare

Waar blijven de Bijbels?

Bijgewerkt op: 24 aug. 2019


Steeds minder mensen verschijnen met een Bijbel in de kerk. De papieren versie verliest het van de app. Is dat een goede ontwikkeling?Digitale kranten, digitale schoolboeken: we bladeren steeds minder. Ook zien steeds meer mensen de cloud als alternatief voor boekenkasten. Wonen is immers duur en de cloud neemt geen kamerruimte in. Papier is nog niet passé, maar verliest wel terrein. Hetzelfde geldt voor de Bijbel. Steeds meer mensen kiezen voor een app.


Die dikke concordantie en veel te grote studiebijbel kun je dankzij je mobieltje thuislaten.

Een digitale Bijbel heeft voordelen. Zo kun je eenvoudig van versie switchen.

Handig wanneer de predikant uit een andere vertaling leest. Ook naar kring hoef je niet meer sjouwend met je tas Bijbels te sjokken. Al die vertalingen zitten nu in je broekzak. En is Nederlands niet je moedertaal? Op de app kun je interlinear mee-lezen. Van HSV/NIV tot Basisbijbel/HSV. Zo groeit niet alleen je begrip van de Bijbel, maar ook je kennis van de Nederlandse taal.


Bijbel in je broekzak


Die dikke concordantie en veel te grote studiebijbel zitten ook allemaal in je app. Steeds vaker zie ik op de kringavond de tablet tevoorschijn komen. Terwijl ik begin te praten, typt iedereen er op los. Mooi om te zien. Of toch niet?


Mensen die appen onder de preek, mensen die niet meer weten of de Bijbel een boek bevat met de titel Esther: ik zie het allemaal geregeld gebeuren.

Recent sprak ik met een collega-docent over de digitale lesboeken die we sinds dit jaar gebruiken in het onderwijs. Ik was geen fan en mijn collega ook niet. "De kinderen bladeren niet meer, maar swipen", zei ze. "Ze weten belangrijke stukken tekst zo niet meer terug te vinden en vergeten wat we behandeld hebben in de les." Ik herken dat. Om nog maar te zwijgen over leerlingen die meerdere apps tegelijk open hebben staan op hun device en hun aandacht verdelen tussen Whatsapp en de les. Ik wou dat ik dertig laptops tegelijk kon controleren, dan had ik vast meer leerlingen betrapt!


Papier brengt plezier


Mensen die appen onder de preek, mensen die niet meer weten of de Bijbel een boek bevat met de titel Esther: ook dat zie ik allemaal geregeld gebeuren. Die digitale Bijbel is prima, handig zelfs! Zolang je maar regelmatig je papieren Bijbel openslaat en bij het online lezen niet tegelijk gaat appen. Papier brengt plezier!

176 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page