top of page

Varianummer 3 | 2024

  • Redactie Inspirare
  • 26 aug 2024
  • 2 minuten om te lezen

Woord vooraf en inhoudsopgave bij Inspirare nr. 3 van 2024

Ā 

Ā 

Woord vooraf

Ā 

In een tijd van nationale zaken, zoals het nieuwe kabinet Schoof en de prestaties van Oranje op het voetbalveld, besteden wij aandacht aan internationale en interreligieuze vragen. Benno van den Toren geeft aandacht aan het interreligieuze gesprek en hoe je daarin je eigen geloof kunt verantwoorden. Het vertaalde artikel van Jay Mātenga besteedt juist aandacht aan de verschillen tussen christelijke theologieƫn, die allemaal samenhangen met hun culturele achtergronden. Hij zelf is gedeeltelijk van Maori-afkomst en heeft in zijn theologie meer oog voor de gezamenlijkheid, de gemeenschap en de eenheid tussen mensen en hun omgeving. Dat brengt een heel andere dynamiek met zich mee in de theologie, maar ook in de praktijk van het christen zijn. Heel indringend komt ditzelfde thema naar voren in de exegetische verkenning van Rob van Essen, die schrijft dat we zonder de ander niet kunnen leven. We houden elkaar de spiegel voor en leren samen vanuit Gods genade te leven. Dit alles in de eerste helft van dit nummer.

Ā 

De tweede helft van dit nummer besteedt aandacht aan kerkzijn. Eerst vraagt Willem van der Deijl zich af – enigszins aansluitend bij het thema van de wereldwijde kerk die zich toch eerder in het Zuiden dan in het Noorden bevindt – of het lijden omwille van Christus niet te ver van ons in het Noorden en Westen af is komen te staan. Maar ook of de tijden niet zo snel veranderen dat we ook in het Westen een minderheid gaan worden die niet begrepen wordt door de meerderheid. Gaan we dan voor een theologie van het kruis of willen we liever ā€˜een heimweetheologie of therapeutisch welzijnsevangelie’?

Ā 

Daarna leest u de beschrijving van Best Life Church in Utrecht, een groeiende kerk met veel aandacht voor jeugd. Paul van der Boom geeft die beschrijving in de serie Wegen tot vernieuwing, terwijl Nadine van Hierden en Sake Stoppels daarop reflecteren. Zij komen tot de conclusie dat juist deze kerk in deze vorm aanleiding geeft tot het doordenken van de soteriologie: waaruit bestaat ons heil?

Ā 

Eveline van Staalduine-Sulman (eindredacteur)

Ā 

Ā 

Inhoudsopgave

Ā 

Ā 

Mensen gaan tot God

Exegetische verkenning van Lucas 18:9-14

Rob van Essen

Ā 

Open en onbevangen in gesprek met andersgelovigen

Over de plaats en het karakter van geloofsverantwoording in interreligieuze relaties

Benno van den Toren

Ā 

De zegen van diversiteit

Voordelen van de emancipatie van inheemse theologieƫn in het licht van de opkomst van het wereldchristendom

Jay Mātenga

Ā 

Kruisvormig kerkzijn

Een theologie van vervolging voor de kerk vandaag

Willem van der Deijl

Ā 

Best Life Church Utrecht [Wegen tot vernieuwing 33, casus]

Kerkgroei is mogelijk in de grote stad

Paul van der Boom

Ā 

Best Life Church [Wegen tot vernieuwing 33, reflectie]

Werk maken van groei

Nadine van Hierden en Sake Stoppels

Ā 

Theologencursus Charismatische Vernieuwing

Ā 

Recensies

ć‚³ćƒ”ćƒ³ćƒˆ


© 2024 Tijdschrift Inspirare in samenwerking met uitgeverij Merweboek. | Privacy verklaring

  • Facebook
  • LinkedIn Inspirare
bottom of page