top of page
  • Foto van schrijverRedactie Inspirare

Woord vooraf bij septembernummer

Bijgewerkt op: 13 apr. 2021


Als redactie hebben we een bewogen periode achter de rug. Na een lange tijd van onzekerheid rond de ziekte en het mogelijk herstel van ons redactielid Douwe Visser, kwam het bericht van zijn overlijden op 12 juni jl als een grote schok. De meeste redactieleden hebben de rouwdienst niet fysiek kunnen bijwonen maar online gevolgd. Hoewel we dankbaar zijn voor de mogelijkheden van de technologie, was het gemis om samen afscheid te kunnen nemen en lijfelijk bij elkaar te zijn, diep voelbaar. Het bepaalt ons bij het verdriet, gemis en ervaren tekort aan fysieke nabijheid en gemeenschap, die de coronatijd teweegbrengt. Dit nummer van Inspirare begint met een in memoriam over Douwe Visser door Kees van der Kooi. We zullen Douwe niet alleen als redactiesecretaris van Inspirare (en eerder van GeestKracht) erg missen maar ook zijn belangstellende hartelijkheid, aanstekelijke vrolijkheid en het enthousiasme waarmee hij over Jezus sprak.

De exegese wordt deze keer door twee theologiestudenten verzorgd, Elisa Lingeman en Floris Oude Vrielink. Zij bieden een verassende exegese over een klein detail in een stukje tekst uit 1 Samuel waar de geboorte van Ichabod wordt genoemd. Door de context van de omringende perikopen te gebruiken krijgt de tekst een diepere theologische betekenis. Vervolgens ziet u een zegenbede van Kate Bowler, waarna redactieleden Rob van Essen en Bernhard Reitsma een korte bijdrage over hun ervaringen en gedachten in de coronatijd geven.

De nieuwe aflevering Wegen ter Vernieuwing sluit aan bij actuele vragen aan de kerk over interculturaliteit en inclusiviteit. Het verhaal van de Morgensterkerk in Den Haag beschrijft de transitie van een monoculturele naar een interculturele gemeenschap. De kerk komt samen in een noodgebouw met een golfplatendak, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw symboliseert de identiteit van de Morgensterkerk: de kerk is geen blijvende plek, maar bestaat uit mensen onderweg. Bijzonder is dat de transitie geen vooropgezet plan was, maar dat het de kerk is ‘overkomen’. Als een door de Geest geleid plan wordt de komst van een bekeerde imam de katalysator om de kerk tot een gastvrij thuis te maken voor mensen met verschillende achtergronden. De uitdaging van werkelijke gastvrijheid en wederkerigheid laat zien dat ruimte maken voor de ander niet makkelijk is, maar een prijs heeft.

Tot slot bespreekt Jan van Helden twee verschenen theologische reflecties op de coronacrisis door Reinier Sonneveld en N.T. Wright. Wat hebben deze boekjes ons te bieden? Zoals altijd sluiten we af met een aantal recensies.

In december verschijnt een themanummer over profetie. In dit nummer zullen de uitkomsten van het profetie-onderzoek gepresenteerd worden.

196 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page