top of page
  • Foto van schrijverRedactie Inspirare

Recensie Eenvoudig leven: Bijbelstudies over het goede leven

Eenvoudig leven: Bijbelstudies over het goede leven. Sam Janse, Bert de Leede, Koos van Noppen, Jacques Schenderling en Paul Schenderling, KokBoekencentrum Utrecht 2021, 125 blz., € 12,99


Eenvoudig leven, is dat een bekrompen leven, een leven vooral in het teken van wat niet mag? Of is het een goed leven, gevuld met vreugde om wat mogelijk is, met dankbaarheid voor wat ons gegeven is? De schrijvers van deze bundel laten zien dat het laatste een reële mogelijkheid is. Het lezen van dit boek is dan ook geen vermoeiende bezigheid, maar het daagt uit om te kijken naar wat je zelf kunt doen. De verhalen tussen de bijbelstudies door laten dat ook proeven. Verhalen van mensen die op hun eigen plek iets doen wat bijdraagt aan behoud van de aarde, aan eenvoud, aan vreugde.

De bijbelstudies zijn ook verrassend, doordat ze de vragen van de huidige klimaatcrisis leggen naast teksten die niet in de eerste plaats met het oog op deze situatie geschreven zijn. Door juist via de vragen van nu te luisteren naar wat er in de Bijbel staat, ontstaan soms verrassende perspectieven, bijvoorbeeld aan de hand van Psalm 104 nadenken over het belang van biodiversiteit.

De mengeling van punten om over door te praten, inspirerende voorbeelden en quotes, en praktische opdrachten maakt dat dit boek voor een bredere groep mensen bruikbaar is. Voor een gespreksgroep, voor mensen die in een grotere groep stil willen staan bij de schoonheid van de schepping, als achtergrond voor een preek.

Een thema dat door meerdere bijbelstudies heen klinkt, is het thema van beperking, grenzen kennen, zelfbeheersing, los durven laten. De kracht van de Bijbelstudies ligt er ook in, dat er geen wetten worden afgeleid uit bijbelteksten, maar dat een richting wordt gewezen, zodat je zelf wordt uitgedaagd om een keuze te maken. En dat werkt meer stimulerend dan het opleggen van een aantal eisen.

Natuurlijk zal er nog veel meer gedacht en geschreven moeten worden over de wijze van leven die ons past, waarmee wij recht doen aan onze plaats in Gods schepping. Maar deze bundel geeft moed: eenvoudig leven, goed leven, het is te doen.


Reinhard van Elderen, predikant van de Protestantse Wijkgemeente Nootdorp

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page